Honswijk 2021

Restauratie fort Honswijk

'Wij kennen elkaar nog niet maar we hebben al jaren een connectie op LinkedIn',

Maar ik zou graag willen dat jij het stukadoorswerk gaat verzorgen op ons project in Schalkwijk, Fort Honswijk!

Dat was mijn eerste contact met Mark Reus, werkvoorbereider van de Fa. G van der Ven uit Brakel. Dit is natuurlijk altijd erg fijn om te horen, dus beloofd, ondanks mijn drukke agenda,  om het project snel te gaan bezoeken, en wel op een mooie Zaterdag in November 2020.


Hoe, wat en met wie?

Er moest in de eerste instantie een prijsopgave gemaakt worden door de aannemer voor het aanbrengen van nieuw voegwerk, maar men wilde eerste toch wel even weten wat er nu eigenlijk precies achter die bakstenen muur zat.

Al snel kwam men tot ontdekking dat er toch iets anders achter zat dan gedacht.

Hetgeen wat erachter was opgebouwd was een gestort geheel bestaande uit 'brikkenbeton'

Brikkenbeton is een beton bestaande uit gemalen puin, grind en hydraulische kalk.

En voor de afwerking van deze brikkenbeton moest er stukadoor zijn die thuis is in het traditionele stukadoren.

Tijdens mijn bezoek aan dit project kwam ik al snel tot ontdekking dat het niet zomaar even een werkje was , en ben daar maar eens even goed voor gaan zitten.

Hoe ga ik het werk uitvoeren, met welk materiaal en helemaal niet onbelangrijk, wie wil ik hiervoor gaan vragen om mee te helpen.

Een titel toevoegen
Dit is het tekstgebied voor deze alinea. Om wijzigingen aan te brengen, klikt u hier en begint u met typen. Nadat u de inhoud hebt toegevoegd, kunt u de opmaak aanpassen met verschillende kleuren, lettertypen, lettergrootten en opsommingstekens. 

Mortelkeuze

In December of Januari 2021 ben ik een dag bezig geweest om wat proefstukken te maken met twee soorten mortel, dit waren een traditionele kalkmortel/cement, en een hydraulische kalkmortel van Unilit.

Voor mij moet buiten de samenstelling om, een traditionele mortel soepel te smeren, goed te reien en makkelijk dicht te schuren zijn.

En dan valt toch bij mij al heel snel een kant-en-klare mortel af.

Maar wat nu?, een kalkmortel/cement pleister vond ik gezien de ondergrond ook niet geheel passend hier, dus weer contact gezocht met de desbetreffende man in het veld van de Fa Arte constructo Frank Diederick met de vraag of er ook niet enkel een bindmiddel leverbaar was, en gelukkig was deze er, 'FenXa'


Aha, nu kunnen we praten!

Spoedig een zak FenXa , het juiste zand ( fijn vloerzand en metselzand die ik altijd neem om eigen mortels te draaien) georganiseerd en opnieuw proefstukken gaan zetten.

Al spoedig kwam ik tot de conclusie dat dit het moest gaan worden, zowel de verwerking als de verankering waren uitstekend.




Wat is nu precies brikkenbeton?

Share by: