Oorsprongpark

 Oorsprongpark Utrecht 

Algehele restauratie 2014-heden.


2014

In het derde kwartaal van 2014 gestart met dit mooie project aan de oorsprongpark te Utrecht. Gelukkig zijn er nog altijd opdrachtgevers die zoveel om hun monument geven dat ze er bijna alles voor over hebben om hun  gehele pand grondig en goed aan te pakken.Vaak zijn er zoveel gebreken en schades ontstaan in de vele jaren dat het pand oud, is dat het bijna een onbegonnen zaak is om er aan te beginnen.
Uiteraard begonnen bij dit pand de werkzaamheden  op het dak.Tijdens mijn eerste bezoek en kennismaking ben ik samen met de opdrachtgever eerst eens grondig het stukadoorswerk gaan inspecteren en inventariseren  waardoor het nodige wel aan het licht kwam.Een ding wat al snel duidelijk werd, was dat het pand in de loop der jaren was gaan zakken aan de rechtervoorzijde, aan de plafonds was dit vooral goed te zien doordat de scheuren van klein in het achterdeel van het huis diagonaal naar voren liepen waardoor de plafonds uit elkaar leken te zijn getrokken, hierdoor was nogal het een en ander los gaan zitten, waaronder ornamenten en stuclagen die los lieten van de vertinlagen aan  het plafond, ook van het wandwerk waren de nodige stuclagen onthecht.
Een mooie uitdaging weer om dit tot prachtige monument weer tot een paleisje te creëren. In de jaren dat ik hier bezig ben hebben zowel mijn opdrachtgever als ik al vele uren in dit pand  gespendeerd, hij de voorbereidingen en ik de rest!

           Uren en uren krabben......


Voordat ik mijn deel qua werkzaamheden aan de plafonds zou gaan besteden, zou mijn opdrachtgever het meeste aan oude verf - en kalklagen zelf gaan verwijderen, uiteraard zijn dat de eerste verdiensten gezien daar verhoudingsgewijs de meeste arbeid in gaat zitten, en dit is nu niet bepaald het leukste werk om te doen, tevens was het extra veel werk omdat er zeer veel verflagen aangebracht waren, zogezegd zeer moeilijk te verwijderen.. Nadat hij het lijstwerk en de vlakke delen van het plafond had gedaan was het mijn beurt om alles na te lopen en het makkelijkste deel was uiteraard voor mij, oa het middenornament......
Uren en uren ben ik daarmee bezig geweest, bijna een onbegonnen zaak gezien de vele verflagen die wel zo verschrikkelijk vast zaten, enige waarmee enig resultaat mee was te behalen was met een goede föhn,echter was het nog oppassen geblazen want de verf kon ineens verkolen en dan was er helemaal niets meer mee te beginnen.Dit slaapkamerplafond was ook de eerste van de reeks aan werkzaamheden die in de komende jaren aan bod zouden komen.

Het eerste plafond eindelijk vrij van alle ellende

Nadat eindelijk alle verf van het plafond en ornament was verwijderd kon ik beginnen met het vastzetten van het plafond, vervolgens alles ontvet, scheuren uitgekrabd, gefixeerd en voorbehandeld , dit om een goede verankering te creëren .
De volgende dag kon dan eindelijk met het herstel van het plafond begonnen worden, nadat ik eerst het wapeningsweefsel op maat had gesneden , kon het plafond in de gips worden gezet waarna het weefsel kon worden ingebed, en uiteindelijk sausklaar afgepleisterd kon worden.
Na dit te hebben gedaan konden de scheuren in het lijstwerk hersteld worden,Hierna kon mijn steiger overgezet worden naar slaapkamer 2 en begon het hele verhaal weer opnieuw....

"Wat doen we met de wanden in de entree Olphie?"

Die vraag werd me gesteld door mijn opdrachtgever, (om van alle jaren de vele foto's op deze site te gaan zetten is ook wat te veel van het goede), dus ondertussen zijn we belandt in de entree van dit monument ,inmiddels is het alweer 2016 en de werkzaamheden zijn nog steeds in volle gang, hetzij uiteraard wel steeds met tussenpozen.
Alvorens met het plafond te starten was het dus eerst de vraag wat te doen met de wanden , enerzijds zaten ook hier gigantische dikgerolde verflagen op, met de nodige scheuren erin, en tevens klonk alles hol, met andere woorden , zo goed als alles zat los. Na de maten te hebben genomen van de vakken die op de wanden waren gemaakt heeft mijn opdrachtgever de wanden kaal gestoken, om nu weer verschrikkelijk veel uren te gaan stoppen om de verflagen te verwijderen terwijl eigenlijk alles onthecht was en dus de kans zeer reëel aanwezig was dat het toch naar beneden zou komen, leek het mij echter verstandiger om de entree te voorzien van een nieuwe stuclaag met dezelfde vlakken er weer op zoals het origineel ook was, ook deze wanden zijn nu weer helemaal intact voor de komende decennia.

En weer een nieuw probleem!!...


Tijdens het verwijderen van de oude verflagen van het plafond in de entree stuitten we weer op een nieuw probleem, een deel van het plafond voelde zeer slecht aan en uiteindelijk zijn we samen tot de beslissing gekomen om toch maar een deel van het plafond te verwijderen. Dit was wel een hele goede beslissing uiteindelijk, want we kwamen tot de ontdekking dat door een jarenlange lekkage een aantal vloerbalken totaal verrot waren , om overal goed bij te kunnen moest er wel een aanzienlijk deel verwijderdworden. Nadat we het ornament uit het plafond hadden genomen konden de heren goed in het plafond om delen van de vloerbalken te herstellen, gezien er zoveel uit plafond  moest worden gehaald leek het mij wel net zo verstandig om het gehele deel tussen de kroonlijsten maar te verwijderen dit omdat het plafond zodanig was gescheurd dat een nieuwe constructie van stukanet mij geen overbodige luxe leek.

 Het ornament is weer terug op zijn plek,

en vervolgens het plafond weer uitvlakken, sausklaar pleisteren, mallen maken en vervolgens weer het lijstwerk in het werk trekken.
als laatste de vierkante blokjes weer aan de binnenzijde van de perklijst maken en de entree kan weer voor jaren mee.

Het eindportaaltje,

Dit deel leek mij verstandiger om op de traditionele wijze te stukadoren, berapen met kalkmortel en wat cement en pleisteren met een kalk/gips specie, dit gezien de omstandigheden wat de buitenzijde betreft.

plafond met platte plint

Nadat dit deel ook weer was voorzien van stukanet en een nieuwe stuclaag, de boog en de rest van de wanden zijn wel weer in de gips uitgevlakt en gepleisterd.

het Souterrain

toch nog een hele klus..


December 2017 gestart met het achterste deel van het souterrain en April 2018 de keuken uitgevoerd.
Deel van de wanden beraapt met kalkmortel en witte cement, dit ivm het aan te brengen marmer.


De uitwendige hoeken voorzien van een mooi schuin kantje


Wanden gepleisterd met een kalk& gips pleister


voltooide opdrachten
Share by: